2013. december 2., hétfő

A mi adventi koszorúnk
















Mire hazajöttem a továbbképzésről a lányaim, Eszter, Noémi és Éva ezzel a szép, saját készítésű adventi koszorúval vártak. Sajnos nem készítettek képeket a munkafolyamatról, ezért csak a kész művet tudom bemutatni.

Hozzávalók:

30 dkg liszt
15 dkg akácméz
5 dkg cukor
4 dkg vaj (nem margarin)
2 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
(vagy őrölt fahéj és szegfűszeg)
1 csipet só
80 ml tej
A vajat a liszttel összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, sót és a fűszereket. Belekeverjük a mézet, és a langyos tejet, melyben elkevertük a szódabikarbónát. Jól összedolgozzuk és 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk. Egy 20 cm átmérőjű tállal kiszúrjuk a koszorú alapját, és ebből egy 10 cm átmérőjű müzlis tállal egy újabb kört szaggatunk, hogy lyukas legyen a közepe. Kiszaggatjuk a többi formát. Légkeveréses sütőben, (de lehet máshogy is) 150 fokon világosbarnára kisütjük.
1 templom, 1 angyal, 6 kis csillag, 4 közepes csillag, 4 nagy csillag, 4 nagy szív, 4 kis szív, 1 maci, 1 kis harang került az alapra, ha jól számoltam. Az üvegtálba először egy parafa tányéralátétet helyeztek a lányok, arra került a mézeskalács koszorú, majd a többi forma. A kis házikó egy szobai párologtatós állását cserélte fel arra, hogy adventi koszorúnk dísze legyen, és hordozza középen a piros gyertyát. A fehér gyertyák eredetileg kétszer ekkorák voltak, mert már nem kaptak a megfelelő méretben. Egy jó éles késsel faragták meg őket. Kár, hogy nem láttam a műveletet! A gyertyatartók közönséges mécsestartók pirosra festve

Bibliás elmélkedés
Mindenki arra gondol, hogy az adventi koszorú és az egész adventi időszak arra emlékeztet, hogy nem sokára itt a karácsony, Jézus születése. De hát Jézus már 2000 éve megszületett! Bár valóban az Ő születésére emlékezünk december 24-én, az advent a második eljövetelére utal. Úrvacsorával, böjttel, bűnbánattal készülünk, mert egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan várjuk Őt. Hiszen az övéi "szeméről eltöröl minden fájdalmat és halál nem lesz többé" (Jelenések könyve 21.4)
A keresztyének gyakran neheztelnek azokra, akik a szeretet ünnepeként emlegetik a karácsonyt, pedig ez pontosan így van. Isten szeretet, és Jézusban Isten jelent meg testben. Emberi példájából pedig megtanulhatjuk azt, hogy hogyan szeressük egymást. "Amit akartok, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük." (Máté 7.12)

3 megjegyzés:

  1. Kedves Anna!
    Örülök, hogy rátaláltam a blogodra. Nagyon emberi, nagyon szeretettel teli. Szépek a képek, jók a receptek. Köszönöm, ha esetleg Te is bepillantasz az én blogomba. (Ez persze nem feltétele annak, hogy én, amint csak lehet, elolvasom a Tiédet és ezentúl mindig benézek Hozzád.)

    Áldott, békés adventi várakozást kívánok Neked és az egész szép nagy családodnak egyaránt.

    VálaszTörlés
  2. Viszont kívánom a jókívánságokat. Mi a blogod címe?

    VálaszTörlés
  3. Már regisztráltam is a szőlőhegyre. Nagyon tetszik.

    VálaszTörlés