2014. március 31., hétfő

Sertéstokány




Hozzávalók:
1 kg pörköltnek való sertéshús
10 dkg füstölt szalonna
1 nagyobbacska vöröshagyma
1 dl olaj 
4-5 babérlevél
1 dl tejföl
(gomba)
só, 
4-5 szem bors

Elkészítés:
A szalonnát kis kockákra vágjuk, és kiolvasztjuk, a zsírt leöntjük.  Közben kockára vágjuk a hagymát is, és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a szalonnát, a babérlevelet, a borsot és a kockára vágott húst, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára főzzük. A végén elkeverjük benne a tejfölt is. Tehetünk bele gombát is, de így is finom. Kifőtt tésztával, tarhonyával, rizzsel vagy zsemlegombóccal tálaljuk.






Gombával: 


Bibliás elmélkedés: 
Az ókori görögök a babérkoszorút hatalmi jelképnek tekintették, és a győztesek is babérkoszorút kaptak az olimpiai játékokon. Bevallom, nem sikerült kiderítenem, hogy a magyar konyhában használt babérlevél esetében ugyanarról a növényről van-e szó. Valószínűleg, de nálunk egy savanyú tüdő, vagy ez a tokány nem tartozik az ünnepi ételek közé. Mégis érdekes párhuzam vonható a babér ókori felhasználása és a mai kor között.
Olyan korban élünk, ahol az anyagi javak, a siker felértékelődtek.  A sportolók az ókorban és ma is óriási erőfeszítéseket tettek és tesznek a sikerért, és az ezzel járó elismerésért, amely akkor is, ma is vagyonokat jelent. 
Minden korban fontos volt a gazdagság, de talán soha sem helyezték ennyire a lelki kincsek elé, mint most. Nagyon sokat beszélünk a szeretetről, de gyakran az ajándékozást értjük alatta, nem a minőségi időt vagy a segítségnyújtást. Karácsonykor még hallani lehet valamit Jézusról, személye még megjeleníthető a "szeretet ünnepe" alkalmával, de húsvét már csak a nyusziról, a tojásokról, a locsolkodásról szól, és nem Jézus haláláról és feltámadásáról.  A gyerekek ismét izgulhatnak az ajándékok miatt.
Megtanítjuk-e nekik az egyik legfontosabb bibliai igazságot: "Gyönyörködj az Úrban, és megadja néked szíved kéréseit!" (37.zsoltár 4. vers) Ebben a sorrendben. Mert ha Istenre figyelünk, sok időt töltünk Igéjével, imádsággal, akkor előbb vagy utóbb olyan vágyaink lesznek, amelyek Isten szerint valók, amelyek egészen biztosan hasznunkra vannak, és ezeket meg is fogjuk kapni. Lehet, hogy nem azok a kérések lesznek, amelyeket most fontosnak tartunk. De a békességet, a szeretetet és a megelégedést fogják növelni a szívünkben. Kell-e ennél fontosabb?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése