2014. augusztus 17., vasárnap

Ennivaló úti beszámoló 1.rész: Tökmagolaj


Végre túljutottunk az ifihéten, a gyerekhéten, a kántorképzőn, és még sok mindenen, úgyhogy kezdődhetett a nyaralás. 
A Balatont már nem annyira szeretik a lányok, mint régen, így csak rövid időt töltöttünk ott. Inkább csak egy megálló volt, hogy ne kelljen egyszerre annyit utazni a Őrségig. Legnagyobb meglepetésünkre Hétrétországba csöppentünk, ami egy "köztivál" nevű fesztivál. Változatos kulturális és művészeti programokat szerveztek egy héten keresztül a környező falvakban. Az udvarokat kinyitották, és be lehetett menni, betekinteni az ottani emberek életébe. Mi a Batha-Portán jártunk először, ahol a tökmagolaj készítés rejtelmeivel ismerkedtünk meg. 


Ezek itt régi konyhai eszközök,  tökgyaluk.



Ez a tök, amit feldolgoznak. 


A tökmagot megdarálják, és a masszát megpirítják. Sajnálom, hogy csak későn vettem észre, hogy homályos lett a kép. 


Ebbe a lyukas edénybe teszik, és kisajtolják belőle az olajat így:



Pörkölés nélkül fél, egyébként 1 évig eláll. Gazdag telített, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, vitaminokban. Bővebben itt.


Kaptunk kóstolót is, nagyon finom volt,de NEM ÉN ETTEM MEG  AZ ÖSSZES KENYERET. Balra vegyes zöld saláta tökmagolajjal és balzsamecettel. Középen tökmagkrém. A darált tökmagba kevertek egy kis sót és sajtkrémet, ha jól emlékszem.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes lehetett! Jól néznek ki a régi konyhai eszközök is. Tökmagolajat még nem kóstoltam, de nagyon egészséges lehet!

    VálaszTörlés
  2. Sok más olajat is készítenek: máriatövisból például májbetegeknek. Sárgabarackmagból.stb

    VálaszTörlés