2015. november 30., hétfő

Karácsonyi menüsor. Gesztenyés madártejkrém leves. Töltött káposzta pulykahúsból barna rizzsel. Borkrém torta. JáTéK Verusnál


Verus játékára készítettem ezeket az ételeket. Bár más szokott lenni a menü, de jó volt gondolkodni, alkotni egy kicsit. Köszönöm, Verus!

Gesztenyés madártejkrém leves




Hozzávalók:


1 liter tej
25 dkg  gesztenyemassza
2 tojás
cukor
fahéjdarabkák
1 kis kocka margarin
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál mazsola
fél dl rumaroma
  vanillincukor

Elkészítés:
A mazsolát beáztatjuk a rumba. A tojásfehérjét habbá verjük, és galuskákat szaggatunk belőle a felforralt tejbe. A sárgáját kevés cukorral kikeverve hozzáadjuk a tejhez a gesztenyével együtt. Botmixerrel pépesítjük. A többi hozzávalóval együtt egyszer felforraljuk, kivéve mazsolát, amely egészben kerül a levesbe.  Átszűrjük, és habgaluskával tálaljuk. 
Először ilyen fészkeket készítettem a habból a mazsolának, de nem úgy sikerült, ahogy gondoltam. Hagyományos is lett. (Sedithnél láttam, hogy gesztenyemasszából főzött levest, de az enyém teljesen más)



Töltött káposzta pulykahúsból barna rizzsel



Hozzávalók:




90 dkg darált pulykacomb
10 dkg barna előgőzölt rizs
1 kis paradicsom püré
bors
1 kis hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 fej savanyú káposzta
fél kg apró káposzta
só nem kell bele!


Elkészítés:
A hagymákat lereszeljük. A hússal, borssal, 1 kanál paradicsompürével, rizzsel összekeverjük, és megtöltjük a leveleket. 





A nagyobbakat kettévágjuk, a kicsiket hagyományos módon töltjük. A lábos aljára apró káposztát teszünk, rá a töltelékeket, én levél nélkülit is hagytam. Befedjük apró káposztával, rátesszük a csontot és a bőrt.




Felöntjük annyi paradicsompürével elkevert vízzel, amennyi éppen ellepi, és legalább egy órán keresztül főzzük, amíg a rizs megpuhul. (saját recept)
A kettévágott levelek töltése:







Borkrém torta








Hozzávalók:
Tészta:
5 tojásos kakaós piskóta
Borkrém:
10 gr porzselatin
2,5 dl száraz vörösbor
12 dkg cukor
1 vanillincukor
fél citrom leve
2,5 dl növényi tejszín
Máz:
10 dkg tortabevonó csokoládé
1 dl olaj
1 tasak tejszínhabpótló por, és a hozzá ajánlott tej mennyiség. Kb 1.5 dl

Elkészítés: A piskótához a fehérjét 5 kanál cukorral habbá verjük, egyenként hozzáadjuk a sárgáját, tovább verjük. Majd 3 púpozott evőkanál lisztet elkeverünk 2 evőkanál kakaóporral, és óvatosan belekeverjük a masszába. 24 cm-es kapcsos tortaformában kisütjük. Kivesszük a formából, kihűtjük, Közben a zselatint, a bort, a cukrot, vanillincukrot, citromlét elkeverjük, és addig melegítjük, nem forraljuk, amíg a zselatin feloldódik. Hagyjuk hűlni. Amikor zselészerűvé kezd válni, hozzáadjuk a felvert tejszínhabot. Én Hulalát használtam, mert nem kaptam a faluban tejszínt. A kihűlt tortalapot kettévágjuk, megtöltjük a krémmel, majd rátesszük a másik lapot, és teljesen kihűtjük. Meg fog dermedni. 



A mázhoz a csokit darabokra törjük, az olajjal együtt gőz fölött egy lábasban megmelegítjük, és ráöntjük a hideg torta tetejére és elkenjük az oldalán is.


A tejszínhabpótló port felverjük a tejjel, és habzsákból díszítjük vele a tortát. (Az ötlet egy régi Dr. Oetkeres füzetből származik, de sok változtatással készült.)

Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!
" Mert született néktek ma a Megtartó, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában." 
(Lukács evangéliuma 2.rész 11. vers) 

6 megjegyzés:

  1. Nagyon jó a menütök az ünnepekre! Micsoda finomságok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Halászlét szoktam főzni szenteste, de nem kaptam még pontyot. Ez inkább egy képzelt, de lehetséges menü.

      Törlés
  2. Nagyon finom és szép menüt állítottál össze! És látom az utolsó pillanatban el is készültél vele :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már egy ideje kész, de mindig találtam benne javítanivalót. Persze most sem tökéletes. Amolyan háziasszonyos.

      Törlés
  3. Hú Ani, nagyon finom itt minden! Én köszönöm, hogy játszottál. :)

    VálaszTörlés