2017. december 17., vasárnap

Stollen, a drezdai kalács JÁTÉKRA!

Sajnos még csak hárman jelentkeztek a játékra, melyet itt hirdettem meg, de két kitűnő süteménnyel. Még várom a többieket.  
Mire megsütöm a stollent 151-szer, egészen tökéletes lesz. Most szépen egyben maradt, nem úgy, mint tavaly, bár a sütés közben a gondosan megformázott teteje eldeformálódott kicsit, de így is lehet látni a sajátos stollen alakot: mintha a Kisjézus lenne bepólyálva. Az íze kitűnő, nem vártuk meg mi sem a karácsonyt a felvágással, de a hátralevő részt igyekszem megmenteni addig.




Hozzávalók: 
150 g mazsola
5 ml rum - barna
500 g búzaliszt (BL55)
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
100 g porcukor
50 g élesztő (friss)
2 dl házi tej
100 g vaj
10 dkg margarin
1 tojás
10 dkg kandírozott narancshéj
10 dkg kandírozott citromhéj
10 dkg hántolt egész mandula (lemaradt a képről)
fél teáskanál őrölt fahéj
fél teáskanál őrölt szegfűszeg
fél mokkáskanál őrölt szerecsendió
1 evőkanál reszelt citromhéj
1 evőkanál reszelt narancshéj
A díszítéshez:
vaj
porcukor

Elkészítés:
A mazsolát beáztatjuk egy kis meleg vízzel elkevert rumba, és fél óráig állni hagyjuk. Ha nagyon nagy szemű, akkor apróbbra vágjuk. Az élesztőt elkeverjük a meleg cukros tejben, és hagyjuk felfutni. A mandulát  apróra vágjuk. Ha a kandírozott gyümölcs nem elég apró, akkor azt is. Az élesztős tejhez hozzáadjuk a felolvasztott vajat és margarint, az őrölt fűszereket és citrushéjakat, valamint a tojást. A lisztet beletesszük a keverőüstbe vagy a tálba, amiben dagasztani fogjuk, hozzáadjuk a sót, elkeverjük, és ráöntjük ezt a tejes keveréket. Nagyon alaposan, szinte hólyagosra dagasztjuk (géppel 10-15 perc). Hozzáadjuk a lecsurgatott mazsolát, a mandulát és a gyümölcsöket. Jól átgyúrjuk, majd letakarva kelesszük 90 percig. A sok vajtól lassabban kel. Ha kétszeresére kelt, akkor a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Közben a tésztát deszkán oválisra nyújtjuk. A hosszanti közepébe nyújtófával mélyedést nyomunk, és ebbe fektetjük a tészta egyik felét. Kis gerincet formázunk a tetején, majd sütőpapírral bélelt tepsiben még kelesztjük 15 percig sütés előtt. Ha kész, még melegen megkenjük olvasztott vajjal, és alaposan megszórjuk porcukorral. (recept innen ,változtatásokkal)

Bibliás elmélkedés a Csendes percek című kiadványból:
"...de az Úristen nem volt a szélben...és nem volt a földindulásban sem. ...nem volt az Úr a tűzben sem. És a tűz után egy halk szelíd hang hallatszott." (I.királyok 19.11-12)
Mivel első lakásom rendkívül kicsiny volt, karácsonykor csak egy nagyon kis fát állítottam. Sikerült egy kis betlehemes jelenetet is találni, amit a fa alá készültem tenni. Óvatosan csomagoltam ki egyenként a pásztorokat, az állatokat, az angyalt és a szent családot. De óh, jaj! A kis Jézus, ami nélkül az egésznek nincs jelentősége,  hiányzott! Rémülten tettem tűvé mindent a dobozban, s végre megtaláltam az apró, gyermeki figurát. 

Az, hogy Isten kisdedként küldte hozzánk Jézust, engem a kis dolgok fontosságára emlékeztet. Társadalmunk harsányan ünnepli mindazokat, akik nagyok és híresek. Isten értékrendszere azonban más. Nála az éhezőnek adott egy tál leves, a magányossal való együtt érző időtöltés, egy ijedt gyermek vigasztalása sokkal fontosabb. Csodálatos szépség és nagy ígéret van a szeretet apró megnyilvánulásának kifejezésében.
Imádkozzunk: Istene a jászolnak és a halk szelíd hangnak, bocsáss meg, amikor elvakít a világi nagyság értékrendje. Segíts meghallani szavadat ha szolgálatra hívsz! Ámen
-Ha a kis dolgokra figyelünk, nagy örömnek lehetünk részesei. 
(Geraldine Plunkett Virginia USA)

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett a tiéd is, és biztos nagyon finom is :-) Nagyon guszta lett, szépen megmaradt a formája!
    Kívánom hogy karácsonyig még gyarapodjanak a játékra való jelentkezők!

    VálaszTörlés
  2. Én még sosem sütöttem stollent... És sajnos folyamatosan dolgoztam, folyamatos programokkal. Holnaptól szabin leszek. Igazi kihívás lesz sütni egyet!

    VálaszTörlés
  3. Remélem, hogy lesz rá időd! A mazsolát is vágd apróra!

    VálaszTörlés