2014. február 14., péntek

Takarékosan


Anyukám takarékos asszony volt, mi már 50 éve is szelektíve gyűjtöttük a szemetet, csak akkor még nem így hívták. Arról pedig természetesen szó sem lehetett, hogy kenyér a szemétbe kerüljön. Sokat tanultam tőle, és igyekeztem továbbfejleszteni a tanultakat. A nagy család meg is követeli a pénz minél jobb beosztását. 
Tehát:
MARADÉK SZÁRAZ KENYÉR FELHASZNÁLÁSA
1. A száraz kenyeret egy kosárba tesszük, és átvisszük a szomszédba Julis* néninek, aki feleteti a csirkékkel. Ha időközben az a gondolatunk támad, hogy hátha ad cserébe egy kis friss tojást, akkor azt hessegessük el gyorsan. Jusson eszünkbe: "Semmit vissza nem várván." (Lukács 6.35)
Könnyített változat: Julis néni átjön érte. Nehezítve: Ott ül egész délután, és nem tudsz tőle sem vasalni (bár ezt nem is bánod), sem mosogatni (amit azért kellene), sem semmit nem tudsz tőle elvégezni. Viszont értesülhetsz a legfrissebb pletykákról, amit lelkiismeretfurdalással hallgatsz, egyrészt mert tudod, hogy nem kellene végighallgatnod (de nem mered megsérteni), másrészt meg azért van lelkiismeretfurdalásod, mert titkon kíváncsi vagy a napi hírekre, mivel szinte sehová sem jutsz el ennyi kicsi gyerektől.
2.Tejbe áztatott kenyér, a klasszikus!
Nehezítve: kakaóba, maláta kávéba áztatott kenyér.


"Ha nagy leszek, ezt mind megeszem!"-
 mondta a kis királyfi.
3. Pirítós! Van-e, aki e nemes étket nem ismeri három gyerek fölött? Ne tévesszen meg senkit az a tény, hogy az angolok rendszeresen fogyasztanak ilyesmit reggelire. Ők nem azért eszik, mint mi.
4. Bundás kenyér
Hagyományosan: a szikkadt kenyeret felvert tojásba forgatjuk, és forró olajban kisütjük. Nagycsaládos változat: a tojást tejjel hígítjuk, így olcsóbb, és egyébként finomabb is. 5 tojáshoz 1 dl tejet adunk. Olcsóbb, ha Julis néni ad tojást.

Kis gyerekes vagy Bálint napi változat. :)
 A leeső darabok mennek zsemlemorzsának.

5. Fasírt! Bizonyos gyermeklétszám fölött a hús és a kenyér aránya megközelíti az 1-1-et.





6. Zsemlemorzsa
Ezzel kellett volna kezdeni!
A száraz kenyeret lereszeljük, vagy ledaráljuk diódarálón. Teljesen egyenértékű a boltival azzal a különbséggel, hogy ez jobb. :)
 7. Meleg szendvics. Na ennek aztán millió egy változata van, csak a képzeletünkön múlik, hogy mi kerül rá, illetve bele, mert készíthetjük sütőben is, akkor RÁ, és szendvicssütőben is, akkor BELE. Nálunk a sajtos a nyerő. Ha RÁ, akkor a reszelt sajtot összekeverjük tejföllel, és a margarinozott kenyérre kenjük, és betesszük a sütőbe. Ha BELE, akkor a vékonyra vágott sajtot  a megkent kenyérre tesszük, rá a másik szeletet és a szendvicssütőben sütjük készre.
8.Töltött dagadóba is tehetjük beáztatva,  hagymával, fűszerekkel keverve. Recept hamarosan.
Ha van még jó ötlet, szívesen közzéteszem.
*kitalált személy
(A Családban című blogban, régi emlékek felidézésével készült írás átdolgozott változata)


4 megjegyzés:

  1. Levesbetét:kockára vágni,sütemény sütés után (az úgyis langyos sütőben),tepsiben megpirítani.

    VálaszTörlés
  2. Bocs' lemaradt: Ilona Borsodból

    VálaszTörlés
  3. Nagyon köszönöm a jó tippeket :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, Ilona. Még eszembe jutott a zsemlyegombóc is. Nokedlitésztába keverjük a pirított kenyérkockákat, és kifőzzük
    gombócnak.
    Gyöngyi! örülök, hogy hasznos volt a bejegyzés.

    VálaszTörlés