2014. március 5., szerda

Rakott krumpli köret

Hozzávalók:
fél kg krumpli
2 dl tejföl
só, bors
reszelt sajt
A legkisebb krumplikat is fel lehet így használni. Héjában főzzük, a hámozásnál nem fogy el, mint egyébként. Karikára vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és egy kiolajozott tepsibe tesszük. 
A tejfölt összekeverjük egy kis vízzel, hogy jó folyós legyen, ráöntjük a krumplira, megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Egy kis salátával önálló ételként is megállja a helyét.


Egyszer frissföl került a konyhába, azzal készítettem, mert a férjem pontról pontra követte a bevásárló listát, nem is gondolt arra, hogy a "műtejföl" szinte ugyanolyan csomagolásban lesz, mint az eredeti. Ha ugyan az is eredeti. 
Bibliás elmélkedés: 
Természetesen egy szót se szóltam, nehogy elvegyem a kedvét a további vásárlásoktól. 
Évente egyszer el szoktam olvasni Linda Dillow A társ című könyvét. Mindig pironkodom közben, hogy mennyit kell még fejlődnöm a feleség szerepben. Van benne egy tanulságos történet, amit most megosztok önökkel.
"Egy kereskedelmi igazgató New York City-be utazott, és rendkívüli álláshirdetést tett közzé húsz férfi részére, akik megfelelnek az elvárásoknak. Évi 35000 dolláros fizetést ígért öt éven keresztül, plusz 250000 és 1 millió dollár közötti összeget, ha azok saját vállalkozásba kezdenek. Kibérelt egy hotelszobát három hétre, és ott fogadta a jelentkezőket napi 18 órában. A három hét leteltével kiválasztotta a húsz férfit. Ezután szokatlan dolgot tett. Meghívta mind a húsz férfi feleségét egy beszélgetésre. Egyenként jöttek az asszonyok, és végül csak kilenc férfi kapta meg az állást. Elmondta ez az igazgató, hogy nemcsak az asszonyok szépségére, műveltségére volt kíváncsi. Azt akarta látni, hogy támogatják-e a férjüket, mögöttük állnak-e. Férjeik előtt óriási lehetőség nyílt meg, ami viszont kemény munkát és elszántságot igényelt. Tudta, hogy a feleségek bátorítása és elismerése nélkül sikertelenek lennének a férfiak. A te férjed a kilenc között lett volna, vagy az elküldött tizenegy között? 
Az Efezus 5-ből világosan látszik, hogy a feleségnek tisztelnie kell férjét. Legtöbben tudjuk, hogy minden férfinak, nőnek és gyereknek szüksége van elismerésre. Miért nem adja meg akkor egy feleség azt a tiszteletet, elismerést, melyre férjének szüksége van?" 
Linda felsorol néhány gyakori akadályt:
Esetlenség érzése: Sok férjet zavarba hoz az elismerés, ezért az feleségek nem gyakorolják.
Már úgyis nagyon öntelt! - gondolják egyes asszonyok, pedig a férjek önteltsége vagy gyakori dicsekvése kiáltás az elismerésért. Senki sem ismeri el őt, így magának kell ezt pótolni
Semmi dicséretre méltó nincs benne -gondolják, pedig ezzel saját magukat minősítik. "A szeretet mindent hisz." Jézus nem olyannak látta az embereket, amilyenek voltak, hanem amilyenek lehetnének. Simon apostol ingadozó volt, mint a nádszál, a neve ezt is jelenti, de Jézus a Péter, kőszikla nevet adta neki, mert látta benne a jövendő erős hitű vezetőt. 
"Mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra!" - hívja fel a figyelmünket Pál apostol a Bibliában.(I.Thesalonika 5.16)
 Persze neki könnyű volt, akkoriban még nem létezett frissföl. :)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, finom lehet! Ezek szerint jól sikerült, gyorsan fogyott, hogy lemaradtál az elején a fényképezésről :-)
    Frissföl-ről még nem is hallottam :-) De a tejfölök sem olyanok mint régen. Emlékszem gyerekkoromban sokkal hígabbak voltak. De ha belegondolunk, az igazi tejföl nem is lehet ilyen sűrű, sokszor olyan mint a tégla. Ezeket most nagyon besűrítik, jó lenne tudni, mivel. Mert ha csak liszttel, az még hagyján....

    VálaszTörlés
  2. Hát igen. Ha túrót készítek, akkor egészen más lesz a tejföl. És sokkal finomabb.

    VálaszTörlés