2014. szeptember 18., csütörtök

Csigatészta






Régóta készülök ezzel a bejegyzéssel, de a videót nem tudtam beilleszteni. Így csak képkockákon láthatják a csigakészítés műveletét.
Férjem édesanyja évente néhány hetet nálunk tölt. 90 éves elmúlt már, de még tevékeny. 
1 tojásból minden nap meggyúrja a tésztát, és csigát peder. 















Géppel nyújtja ki, majd  csíkokat készít belőle, és a saját maga által kifejlesztett módszerrel pödri a csigatésztát. Eredetileg kockára vágják a tésztát, és egyenként pedrik meg. Anyósom viszont nem vágja kockákra, hanem felvesz egy csíkot, rátekeri a pálcára, letépi, rányomja a csigacsinálóra és megpedri, hogy bordás legyen. Sok időt megtakarít, de így is nagyon szaporátlan.





Hagyományosan esküvőkre készítik, az újházi tyúkhúsleves csak csigatésztával az igazi. Mi is csak tyúk-vagy marhahúslevesbe főzzük, mert ünnepi eledel. 
A lemaradó részekből széles-és cérnametélt készül. Felhasználjuk lebbencsnek is.




Karácsonyra a halászléhez pedig gyufatésztát is vág. Idén eltévesztettük, mert kétszer olyan hosszú lett, mint kellett volna, de így is finom volt.

Bibliás elmélkedés:
Részlet a Tízparancsolatból: 
"Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú ideig élhess azon a földön, amelyet Istened, az Úr ad neked" (Mózes 2. könyve 20.rész 12. vers).

A magyarázatos Biblia így ír erről a részről: 
E parancsolat esetében az engedelmességről és az alárendeltségről nem mint feltétlen formális alapelvről van szó, hanem az előttünk járó nemzedék élettapasztalatának tiszteletéről. Teljesítésének próbájaként magában foglalja az idős szülőkről való gondoskodást is. Ha ez határozza meg egy nép életét, akkor természetes módon következik be a parancsolathoz ígéretként fűzött áldás. Ez, meg a következő parancsolatok a törvény által is büntetett vétségek ellen irányulnak. A Tízparancsolat azonban mégsem büntető törvény, ezért hiányzik belőle a párhuzamos helyeken található büntető rendelkezés és a büntetés mértéke. Ezek a parancsolatok a lelkiismeretet akarják finomítani, hogy akkor se szegjék meg őket, ha az elkövetés rejtve, kitudódás nélkül maradhatna. Jézusnak a Hegyi Beszédben adott értelmezése még egy döntő lépéssel tovább megy ebben az irányban, amennyiben már a puszta gondolatot is egyenlővé teszi a cselekedettel (Máté 5.21-30).

3 megjegyzés:

  1. Nagyon nagy tiszteletem annak, aki nekilát csigatésztát készíteni. Nagyon pepecselős dolog, bár kétségtelen, hogy az eredmény aztán kárpótolja az embert a fáradalmaiért. Bízzunk benne, hogy az anyukák és a nagymamák átadják ezt a csodálatos tudást és az én unokáim is fogják tudni majd azt, hogy milyen az igazi, házi csigatészta, illetve egyáltalán, a házilag készített tészta. Nagyon köszönöm ezt a bejegyzést.

    VálaszTörlés
  2. Egyelőre én nem követem ezt a hagyományt. Talán dédnagymama koromban.

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy hasznos volt a bejegyzés.

    VálaszTörlés