2014. október 30., csütörtök

II. Ennivaló úti beszámoló 2.rész: Ómama receptjei



A Reformáció ünnepének előestéjén egy olyan recept füzetet mutatok be, amelyet a soproni evangélikus templomban vettem. Azért érdekes most ez, mert 1517. október 31-én tűzte ki Luther Márton a híres tételeit a wittenbergi vártemplom falára. Az akkori egyház hibáit igyekezett kijavítani. Végül is ez nem sikerült, létrejött a második nagy egyház-szakadás, melyet több követett, a reformátusok kiválása is. (Az első egyházszakadás a keleti és nyugati egyházak megalakulása volt 1054-ben).

A templom gyönyörű és ingyen látogatható, ami nem mondható el a fő téri bencés templomról. Ahhoz képest, hogy egyházi épület, elég borsos belépő díjat kérnek. A szegedi dóm fenntartása biztosan többe kerül, de a látogatás ingyenes volt.
A könyv a Sopron környéki németek által főzött ételeket mutatja be. Találtam róla egy ismertetőt ezzel a szép képpel itt.



Pecsenye burgonyagombóccal, babsterccel,
 Fertői májraguval. Soproni kékfrankossal

 "Hajdanán, amikor annak a módját igazán megadták, a hét gombócnappal kezdődött: zsemle-, vagy babgombóc került a ponticherek asztalára. Aztán következett a keddi zöldségnap paradicsomos káposztával vagy savanyú káposztával. Szerdán a stercnapon lisztes-, babos-, krumplis-stercből állt a fő étkezés. Csütörtökön, a zöldségnapon rakott káposzta vagy rakott krumpli, pénteken a tésztanapon pedig darás babos, krumplis vagy túrós tészta került a terített asztalra. Szombaton a babnapon babnokedli leves, vasárnap a hús-és rétesnapon disznó-, borjú- vagy marhahúst desszertként pedig rétest tett a háziasszony a család elé."
..................................................................................................................................................

Ha valakit érdekel a reformáció női szemszögből, ajánlom a Luther Márton feleségéről írt kitűnő könyvet Rózsák a hóban címmel. Megrendelhető itt:
http://bolt.lutheran.hu/cms/eletrajz/158-rozsak-a-hoban.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése