2015. március 29., vasárnap

Szemléltető

eszközökkel gyakran többre megyünk, mint elvont előadásokkal, még ha azok az élet nagy igazságairól szólnak is. Álljon erre itt egy példatörténet. 
Egy filozófiaprofesszor azzal kezdte az egyetemi előadását, hogy fogott egy befőttesüveget, és megtöltötte öt-hat centiméter átmérőjű kövekkel. 



Majd megkérdezte a hallgatóit: Ugye tele van az üveg? - Igen-, hangzott a válasz. Ezután elővett egy apró kavicsokkal teli dobozt, és elkezdte beleszórni a kavicsokat az üvegbe. Miután a kavicsok megtöltötték a kövek közötti helyeket, a diákok megint megállapították, hogy az üveg tele van.

A kavicsokat, jobb híján,  rizzsel helyettesítettem.
Így gasztróbb is.:)

 A professzor ezután vett egy homokkal teli dobozt, és elkezdte betölteni a homokot a befőttesüvegbe. A homok természetesen  minden kis rést kitöltött a kövek és a kavicsok között. 


  
Végül egy kis folyadékot is hozzáöntött, így egészen telítődött az edény.- Vegyék észre, hogy ez az önök élete! - mondta a professzor.
  A kövek a fontos dolgok: a családod, az egészséged, a gyermeked, a barátaid - a minden mást elveszítenél, az életed akkor is teljes maradna. A kavicsok azok a dolgok, amelyek még számítanak, mint a munkád, a házad, az autód. A homok, az az összes többi. Apróságok. A folyadék a szórakozás. Ha a homokot töltöd be először, nem marad hely a kavicsoknak és a köveknek. Ez történik az életeddel. Ha minden idődet és energiádat az apróságokra fordítod, nem marad hely azoknak a dolgoknak, amelyek igazán fontosak a számodra. 
Fordíts figyelmet azokra, amelyek alapvetők a boldogságod szempontjából. 
Törődj a házastársaddal! 
Játssz a gyermekeddel! 
Menj el orvosi ellenőrzésre! 
Rendszeresen látogasd a rokonaidat! 
Mindig szakíts időt a barátaidra! 
Mert lesz időd dolgozni, takarítani, bevásárolni,  rendet rakni. 
Először a kövekre figyelj: azokra, amik igazán számítanak! 
Állítsd be a prioritásokat! A többi csak homok.
Nagy igazság van ebben a játékos kísérletben. Leleplezi életvitelünket, hogy sokszor a lényegtelen dolgok elveszik az időnket, energiánkat és gyakran az örömünket is. Tegyük fel a kérdést magunknak: mi az igazán fontos? Ez segít a tájékozódásban és a sorrend felállításában.


 De a fenti filozófiából hiányzik az emberen túli dimenzió, a hit. Akinek Isten az első, Jézusra figyel, azt az Ő Lelke figyelmezteti, hogy ne homokkal töltse meg az életedényét, hanem azzal, ami megmarad örökre.


"Keressétek először Isten országát és az Ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek." (Máté evangéliuma 6. rész 33. vers)
Valójában minden ráadás az élet ajándékához képest.
(Az írás megjelent a Reformátusok Lapjában 2015. március 22-én. Szerzője Karsay Eszter református lelkipásztor. Engedéllyel közölve)



2 megjegyzés:

  1. Ez a bejegyzésed elkerülte eddig a figyelmemet.Jó volt olvasni köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Én is nagyon szeretem. Látod, hogy nem saját.

    VálaszTörlés