2016. február 8., hétfő

Noémi főz. Kínai csirkemell rizzsel és gőzgombóccal


"A sietség olyan, mint a repedt fazék. Nem lehet benne rizst főzni." - Így szól egy kínai közmondás. És tényleg. A rizsfőzés óvatos művelet. Mi így főzzük, de ez valószínűleg nem a hagyományos kínai módszer, mert nekünk nem tapad össze. A pálcikához meg jó, ha összetapad. Viszont így szeretjük. Szóval kínai csirkemell magyarul főzött rizzsel. (A képen egy igazi kínai írókészlet látható. )
Hozzávalók: 
1 csésze rizs
2 csésze víz
2 evőkanál olaj
 só, 
Elkészítés:
A rizst az olajon kissé megpirítjuk, de nem szabad megégnie. Utána felöntjük vízzel, beletesszük a sót, és fedő alatt forrásig főzzük. Majd mérsékeljük a hőfokot, és 5-10 percig pároljuk így. Néha megkeverve. Utána elzárjuk a gázt, levesszük a fedőt, egy vastag konyharuhát borítunk a lábasra, visszatesszük a fedőt, és még kb 10-20 percig hagyjuk így. Ki kell tapasztalni, mert függ a rizs minőségétől, a konyharuha vastagságától és a lábos méretétől is. Inkább több vízzel, és tovább főzzük.

A csirkemell elkészítéséhez itt talált receptet: 


A gőzgombóchoz pedig itt:



Magyarul:
1. fázis: 
1 evőkanál szárított élesztő
1 teáskanál cukor
1/4 csésze liszt
1/4 csésze víz
2. fázis:
1/2 csésze meleg víz
 1/2 csésze liszt
1/4 teáskanál só
2 evőkanál cukor
1 evőkanál olaj
-
1/2 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
Az 1. fázis hozzávalóit összekeverjük, fél órát állni hagyjuk.
A többi hozzávalóval,  a sütőpor kivételével összegyúrjuk, és addig dagasztjuk, amíg egyenletes és ruganyos a felszíne. Egy megkent tálba tesszük, és háromszorosára kelesztjük. 2 és fél, 3 óra.
Kicsit megnyomkodjuk a tésztát, majd kinyújtjuk egy lisztezett deszkán. A sütőport egyenletesen rászórjuk, és még 5 percig gyúrjuk. Osszuk két részre, és az egyiket, amivel nem dolgozunk, tegyük egy fedeles tálba. Mindkét darabot 12 részre osztjuk, és kis gömböket gyúrunk belőle. Letakarva, sütőpapíron hagyjuk kelni kétszeresére.
Wok kellene a gőzöléshez és speciális, lyukacsos edény, de ennek híján Noémi egy lapos fémszűrőt használt, és egy lábast, amiben vizet forralt. Amikor felforrt, visszavette a hőt közepesre, de még gyöngyöznie kell. A szűrőre helyezte a gombócokat kissé távol egymástól, lefedte, és 15 percig gőzölte. Vegyük le a fedőt, mielőtt visszavesszük a hőfokot, mert különben vízcseppek hullanak a gombócokra, és pöttyösek lesznek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése