2014. május 1., csütörtök

Bodzapalacsinta


.


Nagyon egyszerűen készül. Válasszunk néhány szép nagy bodzavirágot, lehetőleg forgalmas úttól távoli helyről. Mosás nélkül mártsuk sűrű, édes palacsintatésztába, és süssük ki forró olajban. A sülés elején húzzuk szét a virágokat, hogy ne ragadjanak össze. Utána vágjuk csak le a szárakat, mert így könnyebb egyben megsütni. Fahéjas porcukorral kínáljuk. 
Akácvirágból is jó.






Bibliás elmélkedés: 
Régen a növény minden részét felhasználták. Szárából furulya, szerszámnyél készült. A bodza volt a szegény ember patikája. Sokféle orvosságot készítettek belőle. Egyes vidékeken úgy tartották, hogy Júdás bodzabokorra akasztotta fel magát. Szegény növény! Milyen rossz hírbe keverték! Pedig olyan egyszerű! Megél mindenütt, nem igényes, nincsenek elvárásai, mint Júdásnak, aki másként képzelte el az életet. Júdás Jézus egyik tanítványa volt, de nem értette meg Őt. Azt gondolta, hogy Jézus majd földi királyságot alapít, megszabadítja Izraelt a római fogságból. Testi keresztyén! A hitet arra használta volna, mint ma is sokan: Isten, ezt add meg, azt add meg. Nem teljesen rossz elképzelés ez, mert Jézus szolga is. De Úr akar lenni az életünkben. Elmondjuk a Miatyánkban, hogy "Legyen meg a te akaratod!"
Kérdés, hogy kérdezzük-e a döntéseink előtt, hogy Ő mit akar, vagy eldöntjük, hogy mit akarunk, és kérjük Isten segítségét. Először kérdezni kell, megvárni a választ, és utána lépni,mert így olyan útra visz, ahol teljes védelmét élvezzük.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett, egyszer régen mi is ettünk ilyet vendégségben.

    VálaszTörlés
  2. A férjem és a legkisebb lányunk kedveli, én nem annyira.

    VálaszTörlés