2015. szeptember 29., kedd

Tejfölös bableves


Ezt a nagyon egyszerű levest anyósomtól tanultam.

Hozzávalók:
30 dkg füstölt hús, itt bordaporc
20 dkg száraz bab
5 babérlevél
1 hagyma
(só)
2 kanál tejföl
1 kanál paprikás rántás

Elkészítés: 
A babot előző este beáztatjuk, A füstölt húst 1.5-2 liter vízben feltesszük főni. A bab fajtájától függ, hogy mikor tesszük hozzá. Ha nem sikerül összehozni, hogy együtt főjenek, akkor azt vesszük ki a léből, amelyik előbb kész. A babbal együtt a babérlevél és az összevágott hagyma is a vízbe kerül. Az elfőtt vizet valószínűleg pótolni kell. Lehet, hogy só nem is kell bele. Amikor megfőttek, akkor berántjuk, és csomómentesre elkeverjük benne a tejfölt. A húst kenyérrel ehetjük hozzá, és két fogásunk van.




Bibliás elmélkedés:
A jeruzsálemi templom belső részében állt az illatáldozati oltár, amelyen áldozatként égették az előírt tömjénkeveréket. Kezdetben négy illatos anyagot égettek egyenlő arányban sóval elkeverve. Később bővült az anyagok köre. 
A felszálló füst azt jelképezte, ahogy imádságunk Isten elé kerül. A zsoltáros ezt így fogalmazta meg: 
"Jusson eléd imádságom,
mint illatáldozat,
imára emelt kezem,
mint esti áldozat." (141.zsoltár 2. vers)

Részlet Fekete Ágnes áhítatából újszövetségi gondolatokkal kiegészítve:
"A Jelenések könyvében olvashatjuk, hogy Isten trónjánál ott van huszonnégy vén, akiknek a kezében füstölő van, és ez a füst a szentek imádsága. Az ima füst. Nem nagyon látjuk, nem tudjuk pontosan hova tart, egyfajta titokzatosságban küldjük Istennek, de egészen biztos, hogy ahol füstölnek, ott előbb utóbb mindenki megérez valamit a környezetben. A fölfelé küldött áldozat itt lent érződik. Az ima valami sűrű kapcsolatban lét, Isten felé irányuló önátadás, ami jó illata a környezetünknek is."

5 megjegyzés:

  1. Finomat főztél! Épp tegnap főztem én is bablevest, egy kis füstölt hússal, csak én fehér- és sárgarépát is teszek bele, bőven :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt a másik bableves, a zöldséges.
      http://korsocska.blogspot.hu/2015/09/csulkos-bab.html
      így is, úgy is szeretjük.

      Törlés
  2. Na,ilyen piros csíkos háziszőttest vadászok állandóan.:) Van már, de még-még.:) Csipke nem is kell nekem rá, pedig gyönyörűűűűű!
    Nagyon köszönöm Ági áhítatát,és a linket!!!!
    Éhes vagyok::)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudtam,hogy írásban is megvan Ági áhítatai.Mai ajándék.♥

      Törlés
    2. Jó, hogy sikerült örömet szerezni.

      Törlés