2016. június 26., vasárnap

Muffin család:)


Kis unokám kérése volt, hogy süssünk muffint. Ő választotta ezeket a praliné papírokat. Így állt össze a család. Nem is vettem észre először, csak fényképezés után, hogy pont 7 "gyerek" állja körül a "szülőket". Még kellett volna 3: egy vő, egy vőlegény és egy unoka. Sőt a mamának is egy, aki gyakran időzik nálunk. A tészta bármilyen muffin alap lehet. Mi most ezt a receptet használtuk:

30 dkg liszt
1 evőkanál kakaó
1 csomag sütőpor
15 dkg kristálycukor
2 tojás
1.5 dl olaj
1.8 dl tej
A lisztet összekevertem a sütőporral, a cukorral és a kakaóval, majd a folyékony hozzávalókkal is kikevertem. Teáskanállal töltögettem a formákat, de legközelebb habzsákot használok majd. 200 fokos sütőben sütöttem.
Kb 20 kis muffin lett és 10 nagy.

Bibliás elmélkedés:
Isten a világ teremtése után formálta az embert a föld porából. Vagyis minden elem megtalálható bennünk, ami a természetben fellelhető. "Nem jó az embernek egyedül." - állapította meg Isten, és bemutatta az összes állatot neki, de egyik sem tetszett. Ekkor mély álmot bocsátott rá, és az oldalbordájából alkotta meg az asszonyt. A férfi ennek már örült, mert "csontomból való csont, testemből való test. Asszonyember legyen a neve, mert férfiemberből vétetett. Ezért a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek egy testté." (Mózes első könyve 2. rész 18-24)
"Ez "nem a nő alárendeltségét vagy éppen alsóbbrendűségét akarja jelezni - írja a Magyarázatos Biblia -, kettejük páratlan összetartozását és eredeti kapcsolatát fejezi ki, azt, hogy egymás számára teremtettek. Ennek megfelelően a "lesznek egy testté" a teljes testi-lelki közösséget jelenti. A "csontomból való csont" felkiáltás  nem a bordájából való vételre vonatkozik, hanem az az asszony megpillantására adott közvetlen visszhang: Végre valaki, aki hozzám hasonló! Az asszonyember-férfiember szójáték a héber is-issá megfelelője. 
Milyen szép a magyarban is: fele-ség! 
Számomra nagyon fontos még az elszakadás a szülőktől. Isten külön kiemeli ennek jelentőségét, mint a jó házassági kapcsolat egyik fontos előfeltételét. Ha ez a leválás nem történik meg, akkor sérülékennyé válik a házasság, mert régi kapcsolatrendszerek befolyásolják, és nem az újonnan született család szempontjai válnak uralkodóvá. 
Egyszerűbben: a férj a feleség, a feleség a férj kedvét keresse, és ne hagyják, hogy az anyósok, apósok akarjanak dirigálni. 

2 megjegyzés: