2014. január 31., péntek

Tejtermékek házilag

Ilyen volt
 
Ilyen lett: gyümölcsjoghurt
 A házi tejnek párja nincs.  Kiválóan feldolgozható otthon, míg a bolti tejről ugyanez nem mondható el.

Bolti tej altatás után
Házi tej altatás után

   1. Aludttej. Nincs más tennivaló, mint meleg helyiségben egy edényben hagyni a tejet, télen a radiátor is megteszi. A  tetején összegyűlt fölet ugyanúgy fel lehet használni, mint a boltit. Ráadásul ez TÉNYLEG tejföl.
2. Túró. Ha túrót akarunk készíteni, akkor a tejet meg kell altatni, érdemes abba  lábosba önteni, amelyben majd megmelegítjük a tűzhelyen. Kezdő koromban hőmérőt használtam, hogy a kívánt kb 42 fokos hőmérsékletet elérjem. Ma már csak belemártom az ujjamat, és tudom, hogy jó. Melegnek, de nem forrónak kell lennie. Utána le kell csepegtetni a savót, melyhez használhatunk tüllkendő hiányában ritka szövésű konyharuhát is.

Felakaszthatjuk a masszát a fiunk box zsákja helyére a teraszon :), vagy egy rúdra köthetjük két konyhaszekrény elem közé. Ugyanolyan hatásos azonban, ha egy konyharuhával bélelt lyukacsos gyümölcsmosó tálat teszünk a mosogatóba, és beleöntjük a meleg aludttejet. Nyáron tegyük alá a nem lyukacsos részt, miután a savó nagy része lecsöpögött, és hideg helyen folytassuk a műveletet tovább.
Ha kisebb mennyiséget öntünk fel túrónak, akkor egy sűrű szövésű levesszűrő szita is megteszi. 


A savó nagyon finom, érdemes felfogni, és lehűtve meginni, de palacsinta is készülhet belőle:
Palacsinta savóból

A túrót aztán változatosan dolgozhatjuk fel. Készülhet belőle kőrözött

Kőrözött


Krémtúró eperdzsemmel
                                            és mindenféle egészséges finomság:
                                                     Meggyes-csokis túrótorta

                                                         Kapros túrós lepény

3. Joghurt. Teljesen véletlenül fedeztem fel, hogyan készíthetjük otthon is.  Egy Tupperware edénybemutatón említette meg a hölgy, hogy a zöld kancsó melegen tart, ezért a tej joghurttá dermed benne. És tényleg. A hőfok ugyanaz, mint a túrónál, de előbb fel kell forralni, és 40-42 fokra lehűteni. Kell hozzá egy doboz bolti joghurt is az első kancsóhoz. Jól el kell keverni benne, és lazán rátenni a fedelét. Néhány óra alatt  kész, de hogyha hűvös a konyhánk, lehet, hogy több időre van szükség.




 Utána a kész joghurtból tegyünk félre egy bögrével, fel lehet használni a további oltáshoz.
Gyümölcs és cukor hozzáadásával  a bolti joghurtnál sokkal finomabb csemegét kapunk. 


4. Vaj. Nagyon könnyű elkészíteni  csak verni kell a tejszínt nem túl nagy fokozaton, amíg vaj és folyékony író nem lesz belőle. Ez a köpülés.
 5. Sajt. Igazit még nem készítettem,, de hasonló recept itt olvasható:
http://korsocska.blogspot.hu/2014/04/ez-sajt-nem-sajt-solyt.html
Lila hagymával keverve
Ez nem egy szokványos sajtrecept, mert eredetileg oltót használnak, de így is nagyon finom különösen ha lehetőség van arra, hogy felfüstöljék. Ázsia több országában készítik így a sajtot, és paneernek hívják. Én sölytnek neveztem el.

Bibliás elmélkedés: 
Isten országába csak megtérés, újjászületés által lehet bejutni.  Vagyis ha megvallom a bűneimet, és életemet tudatosan Isten uralma alá rendelem. Ez által az ember beleszületik Isten családjába, lelki csecsemő lesz. Szüksége van táplálékra, hogy növekedjen a hitben. Olvasnia kell Isten Igéjét, a Bibliát, ezt nevezik hamisítatlan tejnek (1. Péter 2.2). A két aludttejes  kancsó mutatja a különbséget az igazi, és a felhígított tej között. Hígítják az evangéliumokat is. Vagy csak a kegyetlen, ítélkező Istenről hallunk manapság, vagy, és ez a gyakoribb, egy jóságos öregapóról, aki elnéző, aki elsímítja a stiklijeinket, akit nem kell nagyon komolyan venni: "Isten megbocsát, ez a dolga." Egyik sem igaz. Isten szerető, mennyei Atya, aki mindenkit vár a mennyországba, de a bejutás nem automatikus. Hit által lehetséges csak. "Hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni, mert aki Isten elé járul, hinnie kell, hogy Ő létezik, és megjutalmazza azokat, akik Őt keresik." (Zsidókhoz írt levél 11.6)
Bővebben itt lehet olvasni a témáról: http://anyacska.hu/anyasag.php?id=content_igehelyek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése