2017. szeptember 19., kedd

Rakott zöldbab kölessel

Mennyi étel gluténmentes, amire nem is gondolunk! Persze rizzsel is az lenne, mert általában rizst, kölest, árpagyöngyöt teszünk a rakott ételekbe. Nálunk senki sem gluténérzékeny, de ez a blogolás óvatossá tett. Annyian szenvednek ettől, milyen hálásnak kell lennem, hogy mi ehetünk bármit! Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármit is együnk. Így aztán kezdtem jobban odafigyelni ezekre a mentes dolgokra. A sok zöldség, gyümölcs, kevés zsiradék eddig is szempont volt. A cukrot a férjem miatt kicsit vissza kell fogni, de eddig sem vittük túlzásba. Egy hónapja három napig (péntek, szombat, vasárnap!) húsmentes böjtöt tartottam, de nem okozott problémát, hiszen így sem eszünk minden nap húst. Van, aki a teljes tavaszi böjti időt hús nélkül tölti (40 nap), és  gazdagodik általa. A vasárnap azért kicsit furcsa volt a rántott cukkinivel, de megérte, mert imakérést erősítettem meg vele, és meghallgattatott! 
Rakott kel, krumpli, karfiol, zöldbab gyakran kerül az asztalra, most bemutatom ez utóbbit.
Hozzávalók:
1 kg zöldbab
1 zacskó előfőzött köles
30 dkg darált hús
só, bors, olaj
3 evőkanál tejföl
(sajt)
 Elkészítés: 
A zöldbabot megtisztítjuk, feldaraboljuk, kevés sós vízben megfőzzük, de nem teljesen puhára. A kölest az előírásnak megfelelően megfőzzük. Ha rizzsel készítjük, akkor kb 1 bögre kell.  A darált húst sózzuk, borsozzuk, kevés olajon megpároljuk. Egy tepsit vagy tűzálló tálat megkenünk olajjal, a zöldbab felét ráhalmozzuk, arra kerül a köles, a hús, majd ismét a zöldbab. Kb fél liternyit adunk a zöldbab főzőlevéből a tejfölhöz, jól elkeverjük, és a tálra öntjük. Megszórhatjuk reszelt sajttal is. Előmelegített sütőben 250 fokon szép pirosra sütjük.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Kölessel még nem csináltam de finom lehet.Nálam most rakott krumpli sül, de szívesen megkóstolnám ezt a babos rakott finomságot is!

    VálaszTörlés
  2. Majd küldök legközelebb.:)

    VálaszTörlés